Zemes - mica monografie

           Dupa cum bine se stie , comuna Zemes  , asa cum o cunoastem noi astazi , a facut parte integranta din comuna Lucacesti , acum mai bine de un secol , pe atunci ea purtand denumirea de Tazlau .  Datele care vor fi prezentate in continuare sunt preluate din " Monografia parohiei si comunei Lucacesti " intocmita de preotul Alexandru Antochi .

"                                    Istoricul comunei Lucacesti


    Comuna Lucacesti poarta aceasta denumire dela 1 iulie 1908 , cand s'a pus in aplicare noua lege de organizare a comunelor rurale , caci desi residenta comunei a fost si este in satul Lucacesti inca dela 1864 , data infiintarei comunelor rurale , totusi comuna a purtat numele de Valea - Arinilor pana la 1 iulie 1908 dupa satul situat la marginea de rasarit a comunei .
....................................................................................................................................................................
     Aceasta comuna cuprinde urmatoarele sate : Lucacesti , Tazlau si Valea - Arinilor , cum si catunele Chilii si Gazariele .
     Note istorice asupra numelor satelor ce compun comuna nu se gasesc decat pentru satul Lucacesti, celelalte sate , numai din traditie poarta urmatoarele denumiri :
     1. Astfel satului Valea-Arinilor i s'a dat numirea dupa situatia lui pe o vale , unde la infiintare era numai padure de arini .
     2. Satul Tazlau isi are denumirea dupa apa Tazlaului fiind situat pe ambele maluri .
.................................................................................................................................................................
     Catunului Kilii i s'a dat numirea dela cateva chilii aflatoare inainte de 1848, pe locul unde s'a construit in acel an biserica de lemn existenta si astazi de catre Principesa Elena Sturza, motiv de acapararea mosiei rezesilor .
....................................................................................................................................................................
                                      Descrierea fizica a comunei Lucacesti cu limitele ei


       Comuna Lucacesti are o suprafata totala de circa 10856 ha si apartine plasei Tazlaul Sarat zis si Tazlaul de sus si Muntele din judetul Bacau .
       Comuna este de munte , e situata in majoritate pe valea Tazlaului Sarat , avand inaltimea fata de nivelul Marei Negre minima de 480 metri la resedinta comunei si cea maxima de 1452 metri la muntele numit " Holmul Gemenii " , punct care desparte comuna de comunele Asau si Tarcau . Satele Lucacesti si Tazlau , cum si catunul Chilii sunt asezate pe o distanta de 26 km , pe aceasta vale a Tazlaului pe ambele maluri a apei .
.....................................................................................................................................................................
                                                    Descrierea muntilor din comuna


        Incepand descrierea de la marginea comunei , la Apus si mergand in jos pe obcina ( culmea ) muntilor care despartesc Comuna Lucacesti de comuna Asau , avem urmatorii munti :
         1. Holmul Gemenei cu o inaltime de 1452 metri fata de nivelul Marei Negre . Acest munte este renumit prin branza excelenta ce se face de mocanii din Ardeal care-l arendeaza de la Stat , cum si din masivul de brad  , aflator pe acest teren , si care a inceput a se exploata de societatea " Goetz " , care are doua fabrici de fasonat materialul brut din care o fabrica langa gara Comanesti , si alta pe Valea Asaului la departare de circa 20 km de satul Asau , la locul numit " Paltinis " , servindu-se in prezent atat pentru transportul butucilor din padure cat si a cherestelei dela fabrica " Paltinis " de o cale ferata de curand infiintata , cu care aduce materialul atat brut cat si fasonat in fabrica si gara Comanesti .
          2. Mergand la vale pe obcina muntilor despartitori de comuna Asau , ajungem la varful numit al " Comanarului " care are o inaltime de 1359 m dela nivelul marei , nu este renumit decat ca pasune pentru oi si ca padure .
          3. Urmeaza varful muntelui " Cucurigul " care are o inaltime de 1181 m fata de nivelul marei , serveste tot ca pasune , are si padure bracuita prin exploatare .
              Urmeaza in jos descrierea muntilor de pe teritoriul rezesesc a celor sapte batrani improprietariti de Domnul Moldovei " Stefan cel Mare " :
           4. Muntele " Stirigoiul " care are o inaltime de 1247 m fata de nivelul marei . Aici s'a adapostit dupa indreptarea Calendarului Iulian , din 1924 , un numar de 10-12 calugarite , fugite de pe la manastiri , unde a facut din lemnul aflator in localitate , locuinte pentru dansele , cum si o camera de rugaciune pentru a face servicii religioase in sarbatorile de pe vechiul calendar , si unde se duceau si cativa enoriasi de prin satele din comuna , parte din calugarite fiind din aceasta comuna , cari le aduceau si merinde pentru hrana .
            In anul 1936 , luandu-se masuri pentru starpirea acestei secte , care tulbura linistea publica , a fost alungate calugaritele si trimise la metania lor , iar adaposturile facute a fost distruse , si lucrurile bisericesti predate parohiei Tazlau .
            Terenul este accidentat si acoperit cu padure bracuita de rezesi , serveste in prezent numai ca izlaz .
.....................................................................................................................................................................
                                                                             Ape


            Cea mai mare apa curgatoare ce trece prin Comuna , este apa Tazlaului Sarat , care se alimenteaza pe partea dreapta cu urmatoarele parae : Paraul Corbului , Coacazei , Ursului , Toplitei , Arinisului , Zemesului , Pietrosul si Lucacioaia din satul Lucacesti  ; iar pe partea stanga se alimenteaza paraele Farcas si Calnas din satul Tazlau , selaselele din Lucacesti si paraul din satul Valea Arinilor dela capatul comunei Lucacesti .
.....................................................................................................................................................................
                                                                         Populatia


            In 1936 , satul Tazlau impreuna cu Chilii avea 1293 de ortodoxi , 17 catolici , 5 evrei , total 1315 .
            In 1937 , satul Tazlau impreuna cu Chilii avea 1371 de ortodoxi , 22 catolici , 5 evrei , total 1398 .
....................................................................................................................................................................
                                       Istoricul Bisericilor din parohia Tazlau , comuna Lucacesti


            In parohia Tazlau , care face parte tot din comuna Lucacesti sunt trei biserici , din care doua in satul Tazlau si una in catunul Chilii .
            1. Bisericuta veche de aproximativ doua sute de ani , construita din zid de piatra cu var , foarte solida , care fiind prea mica fata de inmultirea populatiei , s'a simtit necesitatea de a se construi o noua biserica mai incapatoare . Biserica veche are o catapeteasma foarte simpla , la facerea ei a servit cativa calugari ce se adapostise acolo , iar cimitirul este imprejurul ei , bine imprejmuit cu scanduri de brad , pe piloti de stejar [ ... ] .
            2. Biserica noua este construita din zid de piatra acoperita cu tabla buna , donata de coop. forestiera " Petrosul " , prin presedintele Gh. Dimitriu . Construirea a durat mult timp vre-o 12 ani , concursul cu care s'a facut biserica  , a fost dat de fruntasii enoriasi Ion Darlau , Gh. Buruiana , Alex. Zota , Constantin Zota , Ion Pintilie , Alex. I. Darlau , iar ceilalti enoriasi circa 200 familii au contribuit dupa putere dupa o repartitie facuta de un comitet instituit in acest scop . Sfintirea acestei biserici s'a facut de Prea Sf. Arhiereu Ilarion Mircea Bacaoanu , delegatul Prea Sf. Episcop Lucian Triteanu  , - in ziua de 4 octombrie 1936 , si care biserica a devenit biserica parohiala de resedinta .
            3. Biserica filiala din catunul Chilii , care are 70 familii imprastiati pe o distanta de 14 km pe ambele maluri a apei Tazlaului , este construita in anul 1848 de catre D-na Elena Grig. Sturza , in scop de a cotropi locurile rezesilor de pe valea Tazlaului , dar n'a reusit caci rezesii prin doi delegati Toader Paraseanu si Grigore Belciu , judecandu-se pana la ultima instanta de justitie , a castigat procesul . Tot atunci D-na Elena Sturza a instalat si un Preot calugar Ieromonahul Nicanor Corbu , familie din Schitu Frumoasa .


                                                        Istoricul personalului parohiei Tazlau


            Cel mai vechi preot slujitor la Biserica Veche din satul Tazlau cunoscut de popor a fost preotul Alex. Postolescu care a decedat inainte de 1870 , dupa acest preot a urmat seminaristul Dimitrie Comanescu din comuna Solont , care era casatorit cu o fiica a lui Dragomir Popa , din satul Tazlau ; ambii soti au trait impreuna cativa ani de zile de la 1870-1873 .
            In acest timp formandu-se parohiele in tara , satele Tazlau cu Chilii s'a format parohie aparte , cand a fost numit ca paroh fiul preotului Dimitrie Comanescu - Neculai Comanescu , care dupa cativa ani de pastorie , a decedat si dansul  , - fiind inlocuit cu preotul Constantin Arhip , permutat ca pedeapsa la aceasta parohie , dupa care s-a retras la parohia Vasiesti de unde venise . La vacanta devenita la parohia Tazlau s'a hirotonisit seminaristul Mihai Apostolescu , care a servit parohia Tazlau 12 ani dupa care a trecut la parohia Lucacesti , prin consimtamant cu preotul Constantin Galusca care a trecut la parohia Tazlau si unde se afla astazi .
....................................................................................................................................................................


                                                        Scoala din Satul " Tazlau "


             S'a infiintat in anul 1890 . Primul invatator a fost seminaristul Neculai Comanescu , care in anul 1894 s'a facut preot in aceasta parohie , demisionand din invatamant . Al doilea a fost Silimon Condrea , dupa acesta a fost numita d-na Ioana Alex. Darlau , nascuta Budu din Bacau , cu scoala profesionala , care a functionat pana la 1924 , cand a demisionat . Tot la aceasta scoala a functionat si d-l Anibal Comanescu cu sotia sa  Sofia ,  inca din anul 1915 . Astazi decedati .
             In anul 1921 , pana la 1931 , a functionat ca Diriginte la scoala din satul Tazlau , d-l Petre Toma , cu sotia sa Sofia .
             In prezent  scoala are trei posturi si functioneaza ca invatatori d-l Petre Lungu , ca Diriginte , cu sotia sa Suzana , in postul al doilea , iar in al treilea post  , d-l Ion Macarescu .
             Aceasta scoala a functionat in casa inchiriata pana la 1914 , cand s'a construit actualul local cu doua sali de clase si locuinta separata pentru diriginte , costul localului dupa deviz a fost de 41.300 lei , platiti de Stat din fondul de 50 milioane , votat in acest scop de corpurile legiutoare . Comuna restitue statului suma avansata , in timp de 20 ani , cu o anuitate de 2459 lei .
             Numarul copiilor inscrisi este de 289 , iar a celor ce urmeaza regulat este de circa 140 . Absolventi in timp de 10 ani au fost 111 .


                                              Scoala din catunul Chilii


             S'a infiintat in anul 1933 , cu un singur post , Dirigintele Scoalei este d-l Vicentiu Andras , are un numar de 30 elevi , care urmeaza scoala .
......................................................................................................................................................................


                                                    Traiul satenilor


            Locuitorii din aceasta comuna , fiind muncitori , parte cu carausia si parte cu bratele isi procura hrana pe langa putina agricultura ce fac pe pamanturile proprii , mai mult prin munca : cei cu boi si cai se ocupa cu transporturi de lemnarie : cherestea , lemne de foc , pacura , piatra etc. la gara si targul Moinesti .
...................................................................................................................................................................
Numarul caselor din intreaga comuna dupa ultima numerotatie facute in decembrie 1936 sunt : Lucacesti - 302 case , satele Tazlau si Chilii - 305 case , satul Valea Arinilor - 275 case , catunul Garlele - 135 case .
            a) Materialul din care sunt facute . - Din numarul total al caselor 25 sunt construite din zid de caramida , iar celelalte in proportie de 90% sunt construite din barne de brad sau mucheni de brad grosi , si 10% cu pari ingraditi cu valatuci de lut cu paie .
            b) Acoperamantul  - Zece case sunt acoperite cu tabla , 4 cu olane , iar restul cu dranita .
......................................................................................................................................................................


                                                               Petrosul




             Petrosul , societate cooperativa pentru exploatare de paduri . S'a infiintat in anul 1907 prin staruinta fostului invatator din Lucacesti Ioan Susan cum si un numar de vreo 25 locuitori din comuna . La inceput societatea cumpara dela Stat brazi , pe care ii impartea intre ei netinand nici o contabilitate regulata , ceea ce a dus societatea aproape de lichidare din lipsa de oameni priceputi in conducere ; schimbandu-se personalul de conducere , s'a cumparat si instalat de asociati o mica fabrica pe locul Statului dela catunul Balatau , teritoriul comunei Schitu-Frumoasa ; aceasta fabrica a ars in timpul razboiului din 1916 ; dupa terminarea razboiului din initiativa si prin staruinta noului conducator d-l Gheorghe Dimitriu , ales Presedinte de Consiliu s'a refacut si reparat aceasta fabrica , care a inceput a functiona multumitor , gratie energiei noului Presedinte .
......................................................................................................................................................................
             In fabrica de cherestea a cooperativei " Petrosul " dela Bolatau se fasoneaza numai cherestea de brad , ce se cumpara dela Stat in baza legii care privilegiaza aceste cooperetive .
.........................................................................................................................................................................


                                              Istoricul localitatii Bolatau din catunul Chilii


           Locului numit Bolatau unde este fabrica cooperativei " Petrosul " , i s'a dat numirea dela locul ce se formase in acea localitate din cauza unirei malurilor apei Tazlau , care erau locuri mlastinoase , si care a oprit cursul apei mai mult timp pana s'a umplut golul din urma apei , in suprafata de 2 hectare aproximativ si o inaltime de 8-10 metri , facandu-se un loc pe care locuitorii l'au numit " Balatau " .
           Aceasta s'a intamplat cu aproximatie de 20 ani , inainte de 1871 , cand o ploae mare provocata prin rupere de nouri , a rupt digul format de maluri , dand liber cursului apei , si care venind la vale cu o inaltime pana la 2 metri , a luat tot ce a gasit in cale : case , ferasaele de apa , butuci din padure si din bataturile fereseilor , caruti cu boi incarcate cu cherestea si lemnarii , impreuna cu oameni care manau boii si care s'a inecat facand pagube necalculabile .


                                                  Morile de pe apa Tazlaului din com. Lucacesti


            1) In satul Tazlau sunt doua mori : una a locuitorului Dragomir Buruiana si a doua a lui Neculai Buruiana , la ambele se macina numai porumb .
.....................................................................................................................................................................


                                                   Baile de pacura din satul Tazlau


            In satul Tazlau din aceasta comuna fiind baie veche de pacura sa exploateaza rudimentar de locuitori cu dijma catre Stat , avand si in prezent gropi de pacura o parte din locuitorii din acest sat . De un timp aproximativ 30 ani societatea " Steaua Romana " , a facut si face explorari si exploatari cu sonde sistematice , avand in prezent 26 sonde producatoare , din care se extrag zilnic patru vagoane pacura , care se transporta pe conducta de tevi la gara Moinesti , circa 11 km , unde are instalata de cativa ani , o mare fabrica sistematica , pentru rafinarea pacurei . , consumand 24 vagoane pacura pe zi , extragand petrol pentru iluminat , benzina , parafina si alte produse .
......................................................................................................................................................................


                                                             Comerciul
.....................................................................................................................................................................


                     2. In catunul Tazlau sunt doua carciumi : Panaite Darlau si evreul Itic Bermen .
.............................................................................................................................................................
                     5. In catunul Chilii este numai o carciuma a locuitorului Dumitru Darlau .
...................................................................................................................................................................


                Nume de familii vechi din catunele Tazlau si Chilii

                - Comanescu , familii vechi veniti dela Solont urmasi ai preotului Dimitrie Comenescu , venit ca preot in satul Tazlau , ortodoxi .
                - Darlau  , familie veche neschimbata , numeroasa , ortodoxi .
                - Ene , dela batranul Toma Ene , din a-4-a generatie , ortodoxi .
                - Goarza , familie veche din catunul Chilii , neschimbata , ortodoxi .
                - Hotu , familie veche din catunul Chilii , data urmasilor dela batranul Petre Hotu din a-3-a generatie  , ortodoxi .
                - Jechila , familie neschimbata dela batranul Vasile Jechila din a-4-a generatie , localnici , ortodoxi .
                - Moise , veniti dela comuna Poduri , prin legaturi de casatorie , ortodoxi .
                - Necula , familie veche dela batranii Gheorghita Necula si altii , ortodoxi .
                - Rotila - familie veche din a-3-a generatie , ortodoxi .
                - Spatariu - familie veche dela batranul Alex. Spataru din a-4-a generatie , localnici , ortodoxi .
                - Sirmache - familie veche , localnici , ortodoxi .
                - Zota , dela batranul Zota Topliceanu , familie schimbata dupa numele batranului din a-4-a generatie , adevarata familie este " Topliceanu " , ortodoxi .
                - Toma , invatatorul din Lucacesti , este din comuna Podurile , adevarata familie este Nedelcu , bunicul sau numnidu-se Toma Nedelcu .